Kırgızistan - Türkiye Kültür Köprüsü Programı Gerçekleştirildi!
27 Kasım 2023 | 20:30

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçiliği ve Gazi Ünversitesi Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğinde düzenlenen Kırgızistan Kültür Günleri kapsamında "Kırgızistan-Türkiye Kültür ve Edebiyat Bağları Konferansı" Gazi Üniversitesi'nde 27 Kasım 2023 tarhinde gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Kırgızistan Büyükelçisi Ruslan KAZAKBAEV'İN yanı sıra Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Mekan ISHANGULİYEV, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel GELİŞLİ, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Kürşat GÖKTÜRK, Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent AKSOY, Cengiz Aytmatov'un kız kardeşi Roza AYTMATOVA, Ankara'da görev yapan diplomatik görevliler, akademisyenler ve davetliler katıldı.

TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent AKSOY’un konuşmalarıyla başlayan açılış oturumunda, Roza Aytmatova konuklara kardeşi Cengiz Aytmatov’un hayatı, ailesi ve dönemin şartları ile ilgili bir konuşma yaptı. Türkiye-Kırgızistan dostluğuna dikkati çeken AYTMATOVA, dileyicilerden yoğun ilgi gördü. Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Yücel GELİŞLİ ise açılış konuşmasında iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağların daha da güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ardından, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Kürşat GÖKTÜRK açılış konuşmalarında Kırgız-Türk işbirliğinin artırılamısı gerektiğini vurguladı.  

Programımıza katılan Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Sayın Ruslan KAZAKBAEV konuşmalarında iki ülke arasıdaki kardeşliğe dikkat çekerek "Bugün kardeş Türkiye, sadece Türk dünyasında değil, sadece Orta Doğu'da değil, dünya çapında 'amiral gemisi' olan, siyasi, ekonomik, askeri yeni teknolojiler ve kültürel alanlarda güçlü ve gelişmiş bir lider ülkedir Türkiye'nin ikinci yüzyılında, Türk halkına ve aynı zamanda bütün Türk dünyasında ülkelere, barış ve refah getireceğine inanıyorum. Gelecek asrın sadece Türkiye'nin değil bütün Türk dünyasının asrı olacağına eminim." değerlendirmesinde bulundu.

Kazakbaev, ayrıca etkinliğin Kırgızistan'ın bağımsızlığının 32. yıl dönümü, Türkiye’nin kuruluşunun 100. yılı ve "usta yazar, diplomat, barış insanı ve tüm Türk dünyasının gururu" Cengiz AYTMATOV'UN doğumunun 95. yılına ithaf edildiğini söyledi.

Panel oturumu ise Kırgız Bilimler Akademisi Cengiz Aytmatov Dil ve Edebiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdyldazhan AKMATALİEV’in sunumuyla başladı. Panel, Kırgız Cumhuriyeti Onur Sanatçısı Prof. Dr. Roza AMANOVA, Kırgız Cumhuriyeti Onur Sanatçısı Kumondor ABYLOV, Kırgız Cumhuriyeti’nin Halk Sanatçısı Tynar ABDRAZAEVA, Kastamonu Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Orhan SÖYLEMEZ, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim üyesi Prof. Naciye YILDIZ, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlknur Bayrak İŞCANOĞLU ve Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Doç. Dr. Yakup ÖMEROĞLU’nun konuşmaları ile panel tamamlandı.

Konuşmacıların yaptıkları sunumların ardından, etkinliğimiz "Cengiz Aytmatov ve Çağdaşları" isimli fotoğraf sergisi ile devam etti.  Cengiz Aytmatov’un "Beyaz Gemi" adlı eserinden uyarlanan "Şambala" filminin gösteriminin ardından Merkezimiz işbirliği ile gerçekleştirien "Kırgızistan-Türkiye Kültür ve Edebiyat Bağları Konferansı" tamamlanmış oldu.

Fotoğraflar-1 Fotoğraflar-1 Fotoğraflar-1 Fotoğraflar-1 Fotoğraflar-1
background image