Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM) ve Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinin, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının katkılarıyla düzenlemiş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı münasebetiyle düzenlenen “Dünden Bugüne Türk Mimarlığı” konulu Uluslararası Genç Araştırmacılar Sempozyumu gerçekleştirildi.
Çevrim içi olarak gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemile Nakış Karamağaralı, TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ve TÜRKDAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Aksoy ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serkan Kayalar’ın yanı sıra akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyum, açılış konuşmalarıyla devam etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adını taşımaktan gurur duyan üniversitemizin önemli ve bir o kadar da anlamlı bir sempozyuma ev sahipliği yaptığını dile getiren TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, “Türkler geçmişten günümüze her dönem inançlarıyla şekillendirdikleri ve üsluplarıyla oluşturdukları Türk kimliğini mimarilerine de yansıtmış. Türk dünyasının, insanlığın ortak hazinesi olarak gördüğümüz Türk mimarisinin, farklı dönemlere ait farklı yerlerde bulunan mimari eserleri geçmişten armağandır bizlere. Türk mimarlık tarihinin bu eşsiz eserlerinin gelecek yüzyıllardaki varlığı, onlar hakkındaki doğru bilgilenmeler, yenileme ve koruma altına alınmaları da ancak doğru yaklaşımlarla mümkün” ifadelerinde bulundu.
Sempozyum hazırlıklarına 2022 yılında başladıklarını söyleyen Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. C. Nakış Karamağaralı, sempozyumu gerçekleştirme kararında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı başta olmak üzere bir mimarlık tarihçisi olarak öz mimarlığımızın yeterince bilinmediği, anlaşılmadığı ve müfredatlarda yeterince yer verilmemesinden kaynaklandığı yolundaki gözlemlerinin çok ekili olduğunu belirtti. Karamağaralı, “Yüksek lisans öğrencilerini bu konuda teşvik etmek, farkındalığı artırmak ve günümüz mimarisiyle geleneksel mimarimiz arasında sıkışmış kimliksiz mimari örnekler yerine binlerce yıllık Türk mimarisi anlayışı ve geleneğinin günümüzde nasıl çağdaş, güncel ve kimlikli olabileceği üzerine de tartışabilmek amacıyla sempozyumumuzun adını ‘Dünden Bugüne Türk Mimarlığı’ olarak belirledik” sözlerini söyledi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Serkan Kayalar, yaptığı konuşmasında, “Dünden Bugüne Türk Mimarlığı temasıyla düzenlenen Uluslararası Genç Araştırmacılar Sempozyumu’nun verimli olmasını ve başta ülkemiz olmak üzere Türk dünyasının entelektüel birikimine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Tarihinin her döneminde insanlık açısından önemli bilgi ve kültürel zenginlik üretmiş ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış coğrafyamızda neşet etmiş olan Türk mimarisi, medeniyetimizin kadim değerlerini yansıtmaktadır. Başta Türk dünyası olmak üzere dünyanın farklı bölgelerindeki ecdat yadigârı eserlerimizin korunması amacıyla yapacağımız çalışmaların devam edeceğini memnuniyetle ifade etmek isterim. Bu çalışmaları gerçekleştirirken en önemli katkıyı da siz değerli akademisyenlerimizden aldığımızı da söylemek istiyorum” ifadelerine yer verdi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli ise, son günlerde ülkemizde yaşanan elim deprem felaketinin ardından böyle bir sempozyumun düzenlenmesini oldukça anlamlı ve tutarlı bulduğunu dile getirdi. Yücel Gelişli, “Bu elim durum özellikle Türkiye’deki hem kimlik açısından mimarlığın hem de yapı sağlamlığı açısından mimarlığın tartışılması gerektiğinin vicdanen ve bilim açısından çok önemli olduğunu gösteriyor. TİKA Başkanımız Serkan Kayalar’ı tebrik ediyorum, gerçekten Türk dünyası için sadece mimari anlamda değil birçok anlamda büyük katkılar sunuyorlar. Sempozyuma verdikleri desteklerden dolayı da çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından sanal sergi açılışlarıyla devam etti. Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi Geleneksel Sanatlar ve Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Arif Aziz’in “Beyaz Miras”, Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Ketizmen’in “Türk Evleri-Bizim Evler” adlı eserleri sanal ortamda sergilendi.
22-24 Mart tarihleri arasında gerçekleşen sempozyum, her biri büyük öneme sahip Türk mimarlarının adını taşıyan 10 oturumda gerçekleştirildi. Oturumları yöneten çok kıymetli hocalarımız eşliğinde, ülkemizden ve yurt dışından birçok değerli araştırmacı katıldı ve bildiri sunumlarını gerçekleştirdiler. 24 Mart, 17.30-18.00 saatleri arasında “Değerlendirme Oturumu” gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını yürüten sayın hocalarımız, bildiriler hakkındaki görüşlerini ifade ettiler. Yapılan değerlendirmelerin ardından bu vb. akademik çalışmaların desteklenmesi gerektiğinden bahsedildi. “Uluslararası Genç Araştırmacılar Sempozyumu Dünden Bugüne Türk Mimarlığı”nın geleneksel bir hâle getirilerek tekrar edilmesi, yapılan sempozyumun gelecek araştırmalara ışık tutması temenni edilerek sempozyum sonlandırıldı.
TÜRKDAM Öğrencileriyle Dönem Sonu Toplantısı Yapıldı!
TÜRKDAM Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı!
Merkezimizde Birim Kalite Toplantısı Yapıldı!
Merkez Müdürümüz ve Müdür Yardımcımız Türk Dünyası Kültür Yolu Şenliği'nde
“Uluslararası Sempozyum: Batı Azerbaycan'dan Yapılan Zorunlu Göç” Gerçekleştirildi!
Merkez Müdürümüz ve Müdür Yardımcımız Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri Paneli’nde!
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.