Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Gazi Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından 19 Mayıs 2022 tarihinde “Atatürk ve İstiklal Yolu Kahramanlarına Saygı Yürüyüşü” yapıldı. 19 Mayıs’ı kutlamak üzere, perşembe sabahı Gazi Üniversitesi Merkez Kampüs’te Gazi Üniversitesi öğrencileri bir araya geldi. Ardından Çankırı’ya yola çıkıldı. Çankırı’da İstiklal Yolu’nun bir kısmı yürünerek Kıyısın Köyü’ne varıldı. Gazi Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Tiyatro Topluluğu, 20 kahraman Türk kadınımızın isimlerini yakalarına takarak kıyafetleriyle onları canlandırdı ve yürüyüşe katıldı. Türk ülkelerinin bayrakları coşkuyla sallanarak tören alanına ulaşıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarıyla program başlatıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç “Bu yolu yürümek, elbette Kurtuluş Savaşı’nda cephane taşıyan aziz milletimizi anlamaya yetmez lakin bir nebze de olsa burada yaşananları tahmin etmemizi ve onları anmamızı sağladığını düşünüyorum. Özellikle de gençlerimizin bugünün anlam ve önemini kavraması açısından burada toplanmış olmamız oldukça önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı. Akabinde konuşması sırasında gençlere Atatürk’ün şu sözlerini hatırlattı: “Sizler, yeni Türkiye’nin genç evlatları, yorulsanız da beni izleyeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği amaca, bizim yüksek ülkümüze durmadan, yorulmadan yürüyecektir.” Prof. Dr. Bekir Buluç konuşmasını bu önemli etkinliği düzenleyen Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezine,Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Çankırı Valiliğine ayrıca desteklerinden dolayı Gölbaşı Belediyesine teşekkürleri ile sonlandırdı.
Açılış konuşmalarında yer alan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Gazi Üniversitesi ile birlikte böyle bir etkinliği yürütüyor olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Türkiye ve Türk dünyası için günün anlam ve öneminden bahsetti. Ardından üniversite olarak milletimizin her bir değerine sahip çıkma, yaşatma ve yeni değerler üretme adına gayretlerinin devam edeceğini belirtti.
Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, konuşmalarında “Belki hep beraber biraz önce yürüdüğümüz yolda İstiklal mücadelesinin hangi fedakarlıklarla gerçekleştirildiğini, o zamanın şartları ve o zamanın vasıtalarıyla o yoldan Ankara’ya kadar, Ankara’dan sonra da aslında cephe hattına kadar cephanenin nasıl sevk edildiğini, o zamanın manevi havasını bir nebze olsun teneffüs etmeye çalıştık.” dedi. Gazi Üniversitesinin bu etkinlikte ve projede yer alarak İstiklal Yolu çalışmalarının Ankara merkezini oluşturduklarını ve büyük destek sağladıklarını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından, Gazi Eğitim Fakültesi Türk Sanatı Topluluğu’nun “Kıyısın Köyü İstiklal Yolu Resim Armağanı” verildi ve fotoğraf çekimi yapıldı. Hemen ardından Gazi Üniversitesi halk dansları topluluklarının gösterileriizleyicilere sunuldu. Mimarlık Fakültesi Türk Halk Oyunları Topluluğu Burdur yöresinden, Fen Fakültesi Halk Oyunları ve Dans Topluluğu Konya yöresinden, Eczacılık Fakültesi Halk Dansları Topluluğu Siirt yöresinden gösterilerini icra ettiler. Yesevi Sanat Topluluğu; Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan geleneksel halk oyunlarını oynadılar. Geleneksel halk danslarının ardından Türk Güneşi Müzik Topluluğu tarafından Türk dünyasından değerli türkülerlekonser verildi ve program sonlandırıldı.
TÜRKDAM Öğrencileriyle Dönem Sonu Toplantısı Yapıldı!
TÜRKDAM Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı!
Merkezimizde Birim Kalite Toplantısı Yapıldı!
Merkez Müdürümüz ve Müdür Yardımcımız Türk Dünyası Kültür Yolu Şenliği'nde
“Uluslararası Sempozyum: Batı Azerbaycan'dan Yapılan Zorunlu Göç” Gerçekleştirildi!
Merkez Müdürümüz ve Müdür Yardımcımız Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri Paneli’nde!
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.