Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezinin (TÜRKDAM) düzenlemiş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin 98. yılı münasebetiyle “Cumhuriyet Bayramımızı Türk Dünyası ile Birlikte Kutluyoruz” etkinliği düzenlendi. Programın sunuculuğunu Prof. Dr. Bülent Aksoy yaptı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından sonra Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu’nun “Altın Hızma”, ”Havada Bulut Yok” ve “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” eserlerini seslendirmesiyle başlamış oldu. Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak sömürgeci ve işgalci güçlere karşı başlatmış olduğu Milli Mücadele tüm imkânsızlıklara rağmen Türk milletinin fedakârlığı, azmi ve kesin kararlılığı sonucu zaferle sonuçlanmıştır" dedi.
"29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla bu mücadele taçlandırılmıştır" diyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Karabağ Zaferi'nin ardından Türk birliğinin daha da güçlendiğini söyledi. Cumhuriyetimizin dünya var oldukça dimdik ayakta olacağına işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, "Yeter ki bizler bir birlik ve beraberlik içinde olalım" dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle noktaladı: "Bu toprakları bize vatan yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru'nun şahsında bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum."
Ardından açılış konuşmalarına devam edildi; Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Merkezi (TÜRKDAM) Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, “Balkanlar’da, Kırım’da, Türkistan’da, Türkmeneli’nde bizimle cumhuriyet sevincimizi paylaşan soydaşlarımıza da selam olsun, var olsunlar.” diyerek açılış konuşmasını yaptı ve bütün katılımcılara teşekkürlerini iletti. “Gazi Üniversitesinden yükselen ‘Ne mutlu Türk’üm diyene!’ seslenişimiz Bakü’de, Türkistan şehrinde, Bişkek’te, Taşkent’te, Aşkabat’ta, Lefkoşa’da, Kerkük’te yankılanıyor.” diyerek mutluluğunu ifade etti.
Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Prof. Dr. Cafer Caferov, Türkiye ve Azerbaycan’ın dostluklarından ve omuz omuza savaşan Türkiye-Azerbaycan şehitlerinden bahsetti. Ardından Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi öğrencileri, koro halinde” Çanakkale Marşı”nı söylediler. Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İncesanat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ceyran Mahmudova, Cumhuriyet Bayramı’nı birlikte kutluyor olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. “Karabağ Şikestesi”nin öneminden kısaca bahsetti. “Karabağ Şikestesi” eserini Aynur Hasanhanova, Safiyyet Yakuplu ve saz ekibi katılımcılara sundular.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Tomar, “Türk dünyasının manevi başkenti Türkistan’dan kucak dolusu sevgiler saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı. “Cumhuriyet Bayramı’mız sadece Türkiye için değil, Türk dünyası için, İslam dünyası için ve bütün mazlum devletler için örnek ve ilham vasıtası taşıyor” dedi. Türk coğrafyasının ilelebet birlik içinde kalmasını, diğer tutsak Türk ve İslam ülkelerinin de kurtulmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
Türk çalgılarıyla çalınmış olan Er Turan Topluluğunun “Türk Kanı” isimli parçası ilgi çekici videosuyla izleyicilere sunuldu. Hemen ardından Sebahattin Sivrikaya’nın “Bana Ayyıldızlı Bayrak Getirin” şarkısı dinletildi.
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay Akengin, Sultan Alparslan’ın “Size öyle bir vatan aldım ki ebediyen sizin olacaktır!” ve Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” sözlerini hatırlatarak bu sözlerin bizler için birer parola niteliğinde olduğunu belirtti. Sonrasında da bu hedefleri devam ettirebilmek için elimizden gelen gayreti göstermek durumunda olduğumuzdan bahsetti.
Program, Elmira Tacieva’nın dinlendirici sesiyle seslendirdiği “Kırgız Ceri” eseri ile devam etti. Müzik dinletisinden sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tarih Danışmanı Hatice Özler Şahin, cumhuriyetin büyük bir fazilet ve erdem olduğunu, kendilerinin bu mücadeleyi örnek aldığını ifade etti. Türk dünyasının kültürel, sosyal ve ekonomik birlikteliğinin güçlenerek devam etmesini temenni ederek konuşmasını sonlandırdı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sanatçımız Soyhan Bilgeer konuşmasından sonra “Mağusa Limanı” eserini duygu yüklü yorumuyla canlı olarak seslendirdi.
Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünden Prof. Dr. Berdi Sarıyev, Mahdumkulu’nun dörtlüklerini okuyarak konuşmasına başladı. Bu bayramın artık Türkiye sınırlarını aştığını, Türk dünyasına ulaşıp ortak bir bayrama dönüştüğünü belirten Prof. Dr. Berdi Sarıyev, gençlere tavsiyeleri ve seslenişleriyle cümlelerini sonlandırdı.
Türkmenistan Halk Dansları Topluluğunun gösterisi izleyicilerle buluşturuldu.
Özbekistan Bilimler Akademisi Aliser Nevaiyi Devlet Edebiyat Müzesi Müdürü Cabbar İşankulu, Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşid ilimdir.” sözüne değinerek dil tarih kültür birliği ile ilgili konuşmasını gerçekleştirdi.
TRT Avaz, Türk Toyu programından Mehmet Özbek’in seslendirdiği “Mum Kimin Yanan Kekük” türküsü dinletildi. Ardından da Harezm Topluluğu “Karagöz” eserini icra etti.
Programın bitiminde Gazi Üniversitesinde çekilmiş olan videosuyla “Anayurt Marşı” coşkuyla dinlendi.
TÜRKDAM Öğrencileriyle Dönem Sonu Toplantısı Yapıldı!
TÜRKDAM Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı!
Merkezimizde Birim Kalite Toplantısı Yapıldı!
Merkez Müdürümüz ve Müdür Yardımcımız Türk Dünyası Kültür Yolu Şenliği'nde
“Uluslararası Sempozyum: Batı Azerbaycan'dan Yapılan Zorunlu Göç” Gerçekleştirildi!
Merkez Müdürümüz ve Müdür Yardımcımız Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri Paneli’nde!
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.